Thursday, April 3, 2014

ERKI Moeshow 2014 lavale tulevad

Esmaspäeva õhtul kogunes Rüütelkonna hoonesse lugupeetud žürii, et välja valida parimatest parimad, kes pääsevad ERKI Moeshow 2014 lavale. Moeekspertidest koosnevasse žüriisse kuulusid: Eve Hanson, Aivar Antonio Lätt, Ester Kannelmäe, Maiu Rõõmus ning Lylian Meister. Seitsmekümne kodumaise ning üheksa välismaise kollektsiooni vahelt valiti välja 22, kes 24.mail suurele lavale pääsevad.

Ivo Nikkolo peadisaineri Eve Hansoni sõnul on ühtalselt kõrge tase tõusnud: ,,Üldmulje on suhteliselt ühtlane. Ühtegi teistest väga esile kerkivat tähte ei tundu olevat, küll aga on mitmeid põnevaid disainilahendusi pakkuvaid ja samas kindlasti ka laval efektselt mõjuvaid kollektsioone.” Samuti leidis ta kollektsioonide seas ühiseid jooni: ,,Mulle jäid meelde mahulised, konstrueeritud vormid. Sama tundega oli ka kudumikollektsioone.”

Baltmani peadisaineri Aivar «Antonio» Lätti soovib näha terviklikkust: ,,On olnud juhuseid, kus kavandid on jube vinged, korralikud ja professionaalsed, aga valmis tehtud asjade puhul on kasutatud valesid materjale ja disaineri ideed ei ole olnud võimalik sel viisil saavutada. Nii et kõige tähtsam on siiski, et idee, ideekavand ja valmis mudel moodustaksid terviku. Enamik töid, kus see kriteerium oli täidetud, said žüriilt ka maksimumpunktid. “

Kunstnik Maiu Rõõmuse sõnul oli tööde tase erinev. Leidus väga huvitavaid töid, kuid oli ka töid, mille puhul oli esitlusega alt mindud. “Paljudel juhtudel oli tegemist ilusa kavandiga, aga tekkis küsimus, et milline see võiks laval välja näha.” Kollektsioonide puhul omavahelisi sarnasusi kunstnikule väga silma ei hakanud, küll aga oli tunda ühiseid mõjutusi maailmas tuntud tegijatelt.

Tekstiilikunstnik Lylian Meister oli ERKI Moeshow žüriis esmakordselt ning kindlaid hindamiskriteeriume tal ei olnud: ,,Olin väga avatud erinevatele lähenemistele, nii disainerlikule kui teatraalsele lavanärvile, vabale kunstnikumõttele, tänavamoele. Lõpliku valiku tegemisel aga vaatasin showd kui tervikut, et kollektsioonid oleksid erinevad ja vaatajal ei tekkiks saalis istudes déjà vu efekti. Seetõttu jäid ka mõned täiesti head tööd välja. Tegemist on ju showga, kus erinevus rikastab ja vajalik on üllatusmoment.


Edasipääsejate nimekiri ning lisainfo ERKI Moeshow 2014 koduleheküljel erki.artun.ee

Lisainfo
ERKI Moeshow 2014 Pressiesindaja
Lisett Kruusimägi


No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.